On the road again!

Nu har sommaren i det närmaste tagit slut och styrelsen i Norra Vadsbo Fiber Ekonomisk förening har för ett par veckor sedan dragit igång arbetet igen.

Tyvärr har en av de större tjänstoperatörerna ännu inte fått tummen ur att ge oss de priser på de olika tjänsterna vi efterfrågat. Det har gjort att vi inte kunnat presentera några tjänstepriser ännu. (De priser som varje slutanvändare får betala för t.ex internetuppkoppling/TV et.c.)
För att det inte skall dra ut ytterligare i tiden på detta har vi därför valt att istället göra en sammanställning av några olika tjänsteleverantörers priser, och så snart vi utformat den klart kommer vi att presentera den, förhoppningsvis inom en eller ett par veckor.

Nyligen kunde vi i Mariestadstidningen läsa att den ”bredbandssatsning” som MTG-kommunerna under väldigt lång tid försökt enas om inte kommer att bli av i den form av tre-kommunsamarbete som det var tänkt.
Avsikten med bredbandssatsningen var att skapa en ”stamledning” som dels skulle sammanbinda kommunerna, och dels ge möjlighet för fiberföreningar på landsbygden möjlighet att ansluta sig till för att nå Internet. Utan fiberföreningarns finmaskiga nätverk kommer aldrig internet att nå ända fram till hushållen och företagen på landsbygden, utan stanna i stamledningen dit hushåll och företag inte får ansluta sig själva.

Det som inte med tydlighet framgick i tidningsartikeln, är att vårt projekt INTE kommer att drabbas negativt av de bekymmer som nu uppstått med kommunernas stamledning.

Dels har mariestads kommun sedan långt tidigare lovat att de skall se till att vi får en anslutningspunkt mot internet där vi vill ha den, dels finns det andra möjligheter för vår förening att ansluta till internet utan ett beroende till kommunernas/energibolagets stamledning.

För att se närmare till vad som skett i föreningens fiberprojekt, så har styrelsen nu fått in prisuppgifter från några olika entreprenörer, och vårt största fokus ligger just nu på att ta fram en beräkning på vad nätet kommer att kosta att förlägga. Detta är ett omfattande arbete, då det finns en väldig massa olika faktorer som påverkar projektets totalkostnad.

I och med att projektet allt mer börjar närma sig den faktiska grävningen av nätverket, så blir det än mer viktigt att vi får in undertecknade fastighetsanslutningsavtal från alla medlemmar. Projektets totalkostnad är väldigt beroende på hur många fastigheter som ansluts till nätverket, så ju förr vi får in undertecknade fastighetsanslutningsavtal, desto snabbare kan vi få en korrekt prislapp på projektet.

Tänk på att det är väldigt viktigt att korrekt fastighetsbeteckning anges på fastighetsanslutningsavtalen! Den rätta fastighetsbeteckningen finns på skattedeklarationsblanketten om du skulle vara osäker.

Tyvärr ligger vi i styrelsen efter med att returnera den ena kopian av fastighetsanslutningsavtalet till fastighetsägaren. Vi ber om ursäkt för det. Anledningen är just att korrekt fastighetsbeteckning inte angetts och vi blir tvungna att ta fram den och korrigera. Så snart vi verifierat och rättat fastighetsbeteckningarna kommer vi att returnera avtalskopian!

Närmast kommer styrelsen att ha ett nytt arbetsmöte, nästa är planerat till den 1/9. Styrelsen kommer också att träffa kommunpolitiker, tjänsteoperatörer, gräventreprenörer, teknikleverantörer m.fl. så att vi snart kan sätta ”spaden i marken”.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.