Viktigt ang installationen av mediaomvandlaren

Den mediaomvandlare (Telias Gateway,som gör om ljussignalerna i fiberkabeln till elektriska signaler där dator/TV/telefon ansluts) som skall installeras i varje fastighet, skall kopplas till fiberuttaget med hjälp av en s.k. fiber-patch-kabel (eg. inte något annat än en förlängningskabel för den inkommande fiberkabeln).

I anslutningsavgiften ingår en fiber-patch-kabel som är ca 50 cm lång.

Det har kommit till styrelsens kännedom att en del medlemmar i föreningen har för avsikt att placera mediaomvandlaren längre bort från det fiberuttag som redan är monterat än 50 cm, och i dessa fall måste var och en som behöver en längre fiber-patch-kabel köpa en sådan själv.

Vi har varit i kontakt med Elektronikhuset i Mariestad, som har möjlighet att leverera längre fiber-patch-kablar, och de har tagit fram ett erbjudande för medlemmarna i föreningen.

Elektronikhuset säljer även annan utrustning som kan vara av intresse i ett hemnätverk. De erbjuder även hjälp med installation och konfigurering av hemnätverk.

Ta del av Elektronikhusets erbjudande till föreningen här.

Självklart går det att köpa fiber-patch-kablar hos någon annan leverantör men det är viktigt att det blir en kabel med rätt kontaktering, det skall vara fiber-patch-kabel av typen SC/APC-UPC för att det skall fungera med föreningens nät och mediaomvandlaren (Telias Gateway).

I det fall en längre fiber-patch-kabel kommer att behövas, måste den vara förlagd i fastigheten innan installationen av mediaomvandlaren skall göras. Preliminiärt planeras installationerna av mediaomvandlarna att starta i vecka 8.

Eftersom fiberpatchkabeln har olika kontakter i ändarna, är det viktigt att den förläggs ”åt rätt håll”. APC-kontakten skall vara vid den plåtlåda där fiberkabeln kommer in i fastigheten, och UPC-kontakten skall sedan kopplas in i mediaomvandlaren.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.