Lägesrapport för utbyggnaden av vårt fibernät

Arbetet med nerplöjning av fiberslangar är nu inne i slutfasen och beräknas vara klart till mitten av februari månad. Den tidiga vintern och trasiga maskiner har gjort att arbetet stått still några veckor, men efter nyår går allt som vanligt.

I förtätningen finns det en del att göra med liten grävmaskin då befintlig fiber ska grävas fram, klippas, blåsa och skarva i ny fiber för fler kunder och till sist svetsas. För detta pågår det en noggrann planering för att vara effektiva med flera arbetslag.

Fibern är blåst upp till Kanalbron i Lyrestad och svetsningen pågår för närvarande upp mot Vallby/Greby. Ett mycket tidsödande arbete att svetsa så mycket fiber till 130 nya kunder. Arbetsstyrkan som svetsar och monterar utrustningen hos varje kund utökas fr.o.m. 17 januari med ytterligare en man, vilket gör att kundinstallationen hos er i Hassle är nära förestående. Materialet är hemkommet, så när alla skåp är svetsade och switcharna är inkopplade mot Telia så går ljuset genom fibern.

Projektledningen förstår att ni väntar på besked när denna inkoppling sker då vi blivit lovade till nyår. Något nytt datum när de olika områdena får fiber kan vi inte lova, men det närmar sig nu som ni förstår. De första som kopplas in blir området i Hassle och därefter vidare mot Guntorp/Solberga och därefter förtätningen ner mot Brodderud.

Vi har haft med oss en beställning från Vänerenergi på en redundansfiber till Lyrestad samhälle från Telegrafstationen i Hasslerör. Enligt vårt avtal ska de ha fiber under mars och det verkar vi klara.

Hela utbygganden med all inmätning och dokumentation beräknas vara klar under sommaren. Efter att föreningen gjort sin slutredovisning till Länsstyrelsen och vi vet hur mycket stödpengar vi får så kommer en slutredovisning till er.

På bilderna ser ni Robin (till vänster) och Klas som just nu plöjer genom skogen mellan Brodderudstorp och Äskekärr som ligger vid E20 nära avfarten mot Torsö. Den 12 april började vi gräva strax norr om infarten till Torsö, så snart är cirkeln sluten. Grävmaskinen som är en 18 tonnare har varit en perfekt maskin som tagit sig fram överallt och gjort ett otroligt bra arbete med Robin som förare och Klas bredvid.

Projektledningen för Norra Vadsbo Fiberförenings utbyggnad.

_____________________________________________________________________________________

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.